Начин на приготвяне
Нарежете орехите или ги смелете в блендер на кратки пулсации. Разстелете корите на работния плот. Вземете тава, в която ще печете и я поставете върху корите. С остър нож изрежете кръг с големина на тавата.
Пребройте корите и ги разделете на четири части.
Наредете първита 1/4 от корите в тавата, като между тях слагате и от изрезките. Отгоре поръсете 1/3 от орехите. Така продължете до свършване на продуктите.
След това нарежете баклавата на ромбоиди.
Загрейте олиото. За да не прегори, сложете в него малко парче хляб. Щом хлябът смени цвета си, махнете олиото от котлона.
С помощта на лъжица залейте баклавата с нагорещеното олио, като внимателно сипвате в разрезите.
Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути, докато хубаво се зачерви.
След това оставете баклавата да се охлади напълно.
Пригответе захарния сироп. В касерола смесете захарта и водата и сложете да заври. Оставете на котлона да ври 10 минути. След това прибавете лимоновия сок или щипка лимонена киселина.
Залейте баклавата с горещия сироп. Покрийте тавата с кърпа, докато напълно се охлади, най-добре за една нощ.
Много вкусна и хрупкава баклава, подходяща за постната вечеря на Бъдни вечер!
Да ви е сладко!