Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Моята гръцка лимонова баница

Моята гръцка лимонова баница

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Моята гръцка лимонова баница
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Когато животът ви поднася лимони, направете си лимонова баница"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • бадеми - 150 г, сурова ядка
  • захар - 250 г
  • брашно - 3 с.л.
  • белтъци - 5 бр.
  • гръцки сладки - 7 бр.
  • локум - 15 бр.
  • лимонени корички - 1 с.л., захаросани
  • лимони - 2 бр.
  • краве масло - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилии - 3 бр.
  • сол - 1 щипка
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • лимони - ½ кората от цитруса
  • ванилия - 2 бр.
  • бадемов ликьор - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бадемите смиламе в блендер заедно със захарта и маслените сладки.

Брашното пресяваме с бакпулвера и ванилията.

Белтъците разбиваме на сняг, като прибавяме и щипка сол.

От лимоните използваме кората на двата цитруса и сока от ½ плод.

Локума режем на три парченца /моят е турски и е по-голямо кубче/, а маслото разтопяваме леко.

Смесваме всички съставки.

Разстиламе корите по дължина. Първата намазваме с разтопено масло и четка. Поставяме върху нея втората.

Разпределяме по края от плънката и подреждаме локумените парченца.

Завиваме на руло и подреждаме в намаслена тавичка.

Запичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути.

През това време приготвяме сиропа за нашата гръцка баница. Загряваме водата, прибавяйки към нея захарта, ванилиите и лимонената кора.

След като сиропът се охлади, добавяме бадемовия ликьор.

Заливаме горещата гръцка лимонена баница с охладения сироп. Добре е сладкишът да престои едно денонощие, за да поеме от сиропа и ароматите.

Поднасяме сладката баница с допълнително настъргана лимонена кора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: