Начин на приготвяне
Това е идейка за бързо мезе, която е най-обикновена, но стои много красиво на трапезата и ни радва с аромат и вкус.
Сиренето, което използвам, е прясно, домашно и много леко солено, но предполагам би се получило добре и с обикновено, предварително изкиснато във вода, за да стане крехко и солеността му да се редуцира.
Гъбките печурки се почистват със специална четчица, избърсват се с влажна чиста кърпа или се обелват. Пънчето се отстранява.
Подреждат се в тавичка с отвора нагоре и във всяка шапчица се поставя по малко парченце масло, малко сол и черен пипер и се впръсва от чесновия спрей.
Сиренето се реже на парченца и с него се пълнят печурките. Поръсват се леко с червен пипер и отново се напръскват пълнените гъби.
Фурната се загрява до 190 градуса - горен и долен реотан, пълнените печурки се поръсват със зехтин и пекат 15-17 минути или докато сиренето хване златиста коричка и леко се разтече.
Гъбите не трябва да се свиват, а останат сочни и крехки.
Пълнените печурки със сирене се поднасят топли с любимо питие.
Добър апетит!