Начин на приготвяне
Слагаме в дълбока купичка хладкото прясно мляко, добавяме маята, захарта и две супени лъжици брашно. Оставяме така около петнайсетина минути, за да се активира добре маята. Ще разберете, че се е активирала, когато увеличи обема си значително.
През това време разбийте двата броя яйца и смесете със солта, 2 супени лъжици олио и киселото мляко. Разбъркайте добре и смесете при вече активираната мая.
Пресейте много добре брашното и след това сложете сместа с маята. След това започваме да месим, докато получим гладко тесто (ако все още продължава да лепне, се добавя още малко брашно, но не трябва да се прекалява).
Намажете голяма купа или тенджера с олио и сложете тестото за коледната питка там. Оставете го да втаса за 1 час. Ще разберете, че е втасало, когато удвои размера си.
След това се поставя в намазана с олио тавичка и се намазва с двата предварително намазани жълтъка питката.
Печете коледна пита Традиция в предварително загрята фурна на 180 градуса на вентилатор.
Коментари