Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледна пита Традиция

Коледна пита Традиция

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k5351k
Коледна пита Традиция
Снимка: Габриела
1 / 2
04/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 250 мл
  • олио - 100 мл
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • мая - 15 г
  • брашно - около 900 г
  • жълтъци - 2 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме в дълбока купичка хладкото прясно мляко, добавяме маята, захарта и две супени лъжици брашно. Оставяме така около петнайсетина минути, за да се активира добре маята. Ще разберете, че се е активирала, когато увеличи обема си значително.

През това време разбийте двата броя яйца и смесете със солта, 2 супени лъжици олио и киселото мляко. Разбъркайте добре и смесете при вече активираната мая.

Пресейте много добре брашното и след това сложете сместа с маята. След това започваме да месим, докато получим гладко тесто (ако все още продължава да лепне, се добавя още малко брашно, но не трябва да се прекалява).

Намажете голяма купа или тенджера с олио и сложете тестото за коледната питка там. Оставете го да втаса за 1 час. Ще разберете, че е втасало, когато удвои размера си.

След това се поставя в намазана с олио тавичка и се намазва с двата предварително намазани жълтъка питката.

Печете коледна пита Традиция в предварително загрята фурна на 180 градуса на вентилатор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Предполагам че е допусната техническа грешка при изписването на количеството на солта и захарта?!
22.01.2020 09:36
1
Анелия Минчева
Анелия Минчева
Не е ли много солта и захарта?!
04.01.2020 19:40
1