Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Ефектна Коледна Пита

Ефектна Коледна Пита

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Ефектна Коледна Пита
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
28/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Коледна питка, с която да спазим празничната традиция"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 35 г
  • хладка вода - 400 мл
  • сол - 1 с.л
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр. + 1 белтък
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка (около 200 г)
  • оцет - 2 с.л
  • краве масло - 1 пакетче (125 г)
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - за намазване на питката
  • олио - за намазване на питката
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и правим кладенче. Счукваме яйцата и ги прибавяме заедно със солта, захарта, олиото и киселото мляко.

В друга купа поставяме маята във вода и оставяме за известно време.

Прибавяме и нея и си замесваме меко тесто, което разделяме на 6 топки. Оставяме да втасат, след което месим.

Едната топка отделяме настрана за украсата.

Втората топка леко разточваме и я поставяме по средата на тавата.

Останалите топки разточваме на питки, големи колкото дъното на тавата.

Започваме да редим една върху друга, като всяка една мажем с краве масло.

С помощта на нож правим триъгълници или 12 парчета.

Оформяме според вкуса на всеки, като подреждаме около парчето в средата.

В тавата сме подредили 12-те парчета и отново оставяме на топло да втаса, като я увиваме в кърпа.

След като питката е втасала, намазваме отгоре с разбития жълтък, поръсваме със сусама и поставяме в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Изпечената коледна пита вадим от фурната, поръсваме леко с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: