Начин на приготвяне
Защо ли този десерт е символ на сладокусничеството? Небцето ми предусеща кадифената нежна текстура на перфектния крем карамел.
Има моменти, в които спираме да мислим за калориите и оставим настрана тези смущаващи свръхестествени явления. Да се потопим в експлозията от комбинация на мекото ухание на яйчен крем, ванилия и карамел. Греховна порция щастие!
Яйцата разбъркваме с телена бъркалка със захарта. Сместа се оставя да постои 5 минути да почине.
Млякото и сметаната се загряват за кратко, като не бива да завират. Отстраняват се от огъня.
Към яйчената смес прибавяме топлата млечна смес при непрекъснато разбъркване.
Не бива млякото да е горещо, за да не сварим яйцата! Добавяме щипка сол, ваниловите прахчета и ароматната захар.
Захарта за карамела се слага в сух съд на умерен огън, за да се разтопи.
Тенджерата или тиганът, в който приготвяте карамела, от време на време се разклаща, като към клокочещата смес никога не се добавя вода или се разбърква с лъжица.
Имайте предвид, че дори отместен от котлона, карамелът продължава да ври и да става по-тъмен като цвят и съответно да има горчив привкус.
Горещият кехлибарен карамел внимателно се разпределя се по дъното на топлоустойчиви форми.
В моят случай съм използвала продълговата форма за хляб/ кекс. Можете да приготвите крема в каквато форма или формички разполагате у дома.
Съда поставяме в подходящ по-голям друг такъв.
Сипваме топла, почти вряла вода (около 75 градуса), като количеството ѝ е малко над средата на формата.
Крем карамелът се пече в предварително загрята фурна на 130-140°С за около 55-60 минути.
Важно е да следим водата в съда да не завира, защото тогава ще се образуват шупли в крема.
Изпеченият крем карамел се изважда от фурната и се остави на стайна температура, докато съвсем се охлади.
Прибираме формата в хладилник за поне 4 часа.
Преди сервиране с тънък остър нож се минава по стените на формичките и се обръщат върху подходяща чиния/плато.
Адаптирано от сп. Меню.