Начин на приготвяне
В тенджера се загрява 1. 5 л вода с лъжица сол.
Сипват се фусилите и се варят за 8 минути по указание.
Отцеждат се, а останалото нишесте се отмива с вода.
В тиган загряваме зехтина, добавяме нарязани скилидките чесън и моркова, нарязан на парчета.
След минута сипваме консервата домати, нарязаните печени червени чушки и наливаме виното.
След като изври малко, наливаме водата, разбъркваме и овкусяваме със сол, черен пипер, сушен риган и босилек.
Готви се на тих огън 15-20 минути да се сгъсти и се сваля от котлона. Може да добавите щипка-две захар, да убие киселия вкус.
Сосът за пастата се прехвърля в дълбока купа и се пасира, може и да останат парченца от моркова, но това е идеята - да е грубо, едро смлян.
Смесват се фусилите с пиперено-доматения сос и се разбъркват добре, да полепне по всички гънки на пастата.
Сервираме топлите фусили от лимец с доматено-пиперен сос, поръсени с настърган кашкавал. Вкусно и здравословно!