Начин на приготвяне
Ако търсите лесна рецепта за вечеря, която също е здравословна, безглутенова, безмесна и вкусна, ето: Мароканска салата с печена тиква, леща и сирене. Това отнема около 40 минути с минимални усилия и има чудесен вкус!
Една чаша тиква, печенa с масло или зехтин, е богата на витамини А (от бета каротин), В6, С и Е, както и на магнезий, калий и манган! Ако желаете, ползвайте сорт деликатес, който е с вкус, близък до вкуса на сладкия картоф. Всеки зимен сорт тиква е подходящ и много полезен.
Любителите на лещата имат позитивна и спокойна природа. Защото лещата съдържа невероятна аминокиселина триптофан, която произвежда серотонин, хормона на радостта. Това вещество подобрява настроението, депресията изчезва, а стресът се понася по-добре.
Една чаша с черна леща съдържа около 50% от препоръчителната доза желязо за жени. Способна е да стабилизира нивата на кръвната захар.
Черната леща е с най-оптималния състав на хранителни вещества за човешкото тяло, които много лесно се асимилират.Тъмните зрънца са добър източник на витамин В и на минералите фосфор, манган и магнезий.
Пригответе леща в съотношение 1 чаша леща и 3 чаши вода. Щом заври, намалете котлона на тих огън. Готвенето ще отнеме до 25-30 минути. Съвет - ако варите друг вид леща, като едрата зелената, добавете във водата 1 с. л. зехтин. Зехтинът омекотява лещата.
Сварете лещата без да се разварява.Изсипете сварената леща в гевгир и отцедете добре от водата.
Обелете и нарежете на кубчета тиквата. Посолете със сол, кимион, черен пипер, стрита люта чушка. Поръсете със зехтин. Наредете кубчетата в тавичка върху хартия за печене.
Печете в горната трета на фурната за 20-35 минути (времето се различава в зависимост от съдържанието на вода в тикватa, размера на кубчетата и т.н. Просто ги наблюдавайте, докато краищата станат кафяви и хрупкави). Оставете да изстинат.
В малкa купичка смесете нарязания предварително магданоз и скилидки чесън, добавете една супена лъжица зехтин, сока на половин лимон и ореховия тахан, разбъркайте. Ако желаете сотирайте за минута чесъна.
Аз не го правя, защото в комбинация с магданозa се премахва острият аромат на чесънa. Ако искате, заменете с една глава лук и го сотирайте за кратко. И с двата варианта лещата е много вкусна.
Поставете в купата изцедената добре леща и дресинга от магданоз и чесън, лимон и ореховия тахан. Добавете за свежест нарязана на ивички зелена салата, разбъркайте.
Накрая добавете изпечената тиква и желаното количество сирене, нарязано на кубчета, или бейби моцарела на половинки. Поръсете с чили препечени орехови ядки и още малко магданоз и поднесете.
Толкова е лесно и толкова вкусно, че ще поискате отново и отново, след като го опитате. Много е успокояваща и полезна лещата. Оставете салатата да почива на стайна температура за 20 минути, разбъркайте отново, след което сервирайте. Насладете се.
Можете да използвате и мента, риган или дафинов лист (но вече с пащърнак, картоф и морков). Разнообразявайте съставките и използвайте въображението и усетa си при съчетаването им.