Начин на приготвяне
Това е една от салатите в лятната кухня на моята фамилия в пловдивското село Труд. Рецептата е от баба Катерина.
Уж е салата, но се получава много засищаща гозба. В традиционната рецепта нямаше боровинки, но при едно мое посещение в Лондон в ресторант опитах салата с леща и боровинки и започнах да ги включвам и в нашата фамилна рецепта. Резултатът е повече от впечатляващ!
1. Сваряваме измитата леща в литър и половина вода заедно с двата дафинови листа и малко сол.
2. Отцеждаме лещата и я оставяме да се охлади.
3. Смесваме лещата с нарязаните на кубчета краставица, чушка сиврия, пресен лук и магданоз и люта чушка по желание.
4. Запичаме орехите на тиган, натрошаваме ги леко в хаванче и добавяме към лещата.
5. Натрошаваме сиренето и прибавяме към лещата.
6. Подправяме с олио (шарлан, зехтин) и оцет на вкус. Внимаваме със солта, защото и сиренето е възможно да е солено.
7. Разбъркваме добре и сервираме.
Допълнителни бележки:
Боровинките могат да се заменят с нарязано на дребни кубчета манго.
Към магданоза в рецептата може да се добави и пресен кориандър или магданозът да се замени изцяло. Българското бяло сирене може да се замени със синьо сирене.
Много добро овкусяване на салатата се получава, когато предварително приготвя сос от: 3 части зехтин, 2 части лимонов сок, 1 част пчелен мед, половин част сол и черен пипер и малко горчица.
Всичко това разбърквам до хомогенна смес.
В салатиера поставям лещата, разбъркана със зеленчуците, боровинките и орехите; отгоре съм натрошил сиренето и заливам със соса при поднасяне.
Финален щрих от балсамико или редукция от нар извисява вкуса на салатата с леща.
Салатата може да се приготви изключително бързо, като си спестяваме заниманията около печката в летните жеги – ползва се леща от консерва, но да се знае, че вкусът не е абсолютно същият. Сваряването на лещата с дафинов лист придава неповторим чар на тази уж проста гозба - леща със сирене.
Да Ви е вкусно!
Коментари