Начин на приготвяне
Подготвяме лещата, като я измиваме в гевгир под течаща вода и я оставяме настрана за по-късно. Нарязваме лука на кубчета, а чесъна - на дребно. Тиквата се разрязва на две половини, като долната запазваме в сравнително цял вид, а вътрешността издълбаваме с лъжица.
Горната половина се обелва и нарязва на дребни кубчета. В тенджера загряваме олиото, към него прибавяме маслото и сотираме лука, чесъна и тиквата.
Готвим, докато лукът стане прозрачен, а тиквата покафенее леко. Тогава добавяме 8-те чаши бульон а в тях изсипваме лещата заедно с всички подправки. Намаляваме котлона и оставяме да покъкри 20-25 мин.
Оранжевата леща се приготвя доста бързо, така че след 25 мин. изключваме котлона и пасираме сместа до желаната консистенция.
След като пасираме супата, добавяме сметаната и разбъркваме добре. Поднасяме топлата супа в запазената долна част на тиквата, която предварително сме запекли за 20 минути на 180 градуса.
Коментари