Начин на приготвяне
Разтопяваме краве маслото и шоколада, оставяме леко да се охладят.
През това време разбиваме белтъците на пухкав сняг.
В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.
Към тях прибавяме охладената шоколадова смес, намачканите на пюре с вилица банани и олиото. Разбъркваме.
Прибавяме брашното, предварително смесено с бакпулвера.
Разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Накрая добавяме разбитите белтъци и отново разбъркваме внимателно, за да не спаднат.
Изсипваме във форма за кекс, предварително намазнена и поръсена с брашно.
Печем кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути. Печем до суха клечка.
Оставяме шоколадово-банановия кекс да се охлади за около 5-10 минути, след което го изваждаме.
По желание покриваме шоколадовия кекс с шоколадова глазура и поръсваме с ядки по избор.