Муункейк

didka222didka222
Новак
4385
Муункейк
Снимка: didka222
1 / 3
20/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
14
"Ако се чудите, това е лунен кейк"

Необходими Продукти

  • жълтъци - осолени
  • сол - 1 кг фина
  • захар ситна - 400 г
  • жълтъци - 14 бр.
  • паста от червен боб
  • червен боб - 400 г консерва
  • захар - 220 г
  • Тесто
  • брашно - 115 г
  • олио - 28 г
  • глюкоза - 75 г течна или фруктоза
  • вода - 2 г
  • брашно - за формата
  • Глазура
  • жълтъци - 1 бр.
  • белтъци - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на жълтъците:

Солта и захарта се омесват добре. Половината смес се разпределя равномерно в тава от йенско стъкло (зависи от големината, но между жълтъците трябва да има около 5 см разстояние), с лъжица се правят 14 вдлъбнатини в сместа.

Във всяка вдлъбнатина се поставя по 1 жълтък. Останалата смес се наръсва внимателно върху жълтъците. Тавата се покрива със стреч, като единият край се оставя леко отворен, за да излиза влагата. Така подготвените жълтъци се държат 6 дни в хладилника. На седмия ден жълтъците се измиват много внимателно от солта и се оставят на решетка да изсъхнат (поне ден).

Паста от червен боб:

Отцедения боб се намачква с вилица, добавя се захарта и се вари на котлона при непрестанно бъркане, докато водата се изпари и се получи гъста смес. Пасира се или се минава през фууд процесор (електрическа купа със S-образно острие), за да се получи гладка смес.

За по-фина текстура може да се мине и през цедка. Добре е пастата да престои ден-два в хладилник, за да стане още по-твърда. Ако пастата остане с по-висока влажност, има опасност курабиите да се напукат.

Тесто:

Водата, глюкозата и олиото се смесват и към тях се добавя брашното. Обърква се, докато се получи гладко тесто. Слага се в найлонова торбичка и се премесва през нея няколко пъти, за да се получи еластично тесто. Оставя се в хладилника да престои 2-3 часа.

Вади се и се разделя на 14 еднакви части (по 15 г всяка).

Докато тестото престоява в хладилника, пастата от червен боб се разтегля на 14 топчета по 30 г. Взема се едно топче, сплесква се в дланта и се слага в него изсъхналия вече жълтък. Жълтъкът се покрива равномерно с пастата и се оформя на топка. Готовите 14 топки пълнеж отново се прибират в хладилника да стегнат.

Взема се една порция тесто и се сплесква на кръг в дланта. В средата се поставя топка с пълнеж и с пръстите на другата ръка тестото започва лека-полека да се изтегля около топката с пълнеж, докато я покрие напълно.

Пълнежът не бива да пробива тестото. Овалва се отново на топка. Формата за муункейк се набрашнява добре и леко се изтръсква (това се прави след всяка курабия). Топката се поставя във формата, поставя се на повърхността и се притиска с тлъскача, за да се получи добра шарка. Действието се повтаря за всяка курабия.

Печката се загрява на 180 градуса. Тавата се пръска леко с вода или се минава с влажна кърпа (това предотвратява напукването). Курабиите се нареждат и се пекат 5 минути.

През това време се разбива жълтъкът и към него се добавя белтъкът. Тавата се вади от печката и курабиите се намазват с приготвеното яйце на тънък слой.

Връщат се във фурната и се пекат 15-20 минути, докато покафенеят добре.

Прехвърлят се на скара и се оставят да изстинат напълно.

Варианти за пълнеж: пастата от боб може да се замени с много гъст мармалад или накиснати и пасирани сушени плодове. Жълтъкът може да бъде заменен с ядка – цял лешник, половинка орех, бразилски орех, макадамия или по-едър бадем.

Формата за муункейк си поръчах от китайски сайт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: