Начин на приготвяне
Приготвяне на жълтъците:
Солта и захарта се омесват добре. Половината смес се разпределя равномерно в тава от йенско стъкло (зависи от големината, но между жълтъците трябва да има около 5 см разстояние), с лъжица се правят 14 вдлъбнатини в сместа.
Във всяка вдлъбнатина се поставя по 1 жълтък. Останалата смес се наръсва внимателно върху жълтъците. Тавата се покрива със стреч, като единият край се оставя леко отворен, за да излиза влагата. Така подготвените жълтъци се държат 6 дни в хладилника. На седмия ден жълтъците се измиват много внимателно от солта и се оставят на решетка да изсъхнат (поне ден).
Паста от червен боб:
Отцедения боб се намачква с вилица, добавя се захарта и се вари на котлона при непрестанно бъркане, докато водата се изпари и се получи гъста смес. Пасира се или се минава през фууд процесор (електрическа купа със S-образно острие), за да се получи гладка смес.
За по-фина текстура може да се мине и през цедка. Добре е пастата да престои ден-два в хладилник, за да стане още по-твърда. Ако пастата остане с по-висока влажност, има опасност курабиите да се напукат.
Тесто:
Водата, глюкозата и олиото се смесват и към тях се добавя брашното. Обърква се, докато се получи гладко тесто. Слага се в найлонова торбичка и се премесва през нея няколко пъти, за да се получи еластично тесто. Оставя се в хладилника да престои 2-3 часа.
Вади се и се разделя на 14 еднакви части (по 15 г всяка).
Докато тестото престоява в хладилника, пастата от червен боб се разтегля на 14 топчета по 30 г. Взема се едно топче, сплесква се в дланта и се слага в него изсъхналия вече жълтък. Жълтъкът се покрива равномерно с пастата и се оформя на топка. Готовите 14 топки пълнеж отново се прибират в хладилника да стегнат.
Взема се една порция тесто и се сплесква на кръг в дланта. В средата се поставя топка с пълнеж и с пръстите на другата ръка тестото започва лека-полека да се изтегля около топката с пълнеж, докато я покрие напълно.
Пълнежът не бива да пробива тестото. Овалва се отново на топка. Формата за муункейк се набрашнява добре и леко се изтръсква (това се прави след всяка курабия). Топката се поставя във формата, поставя се на повърхността и се притиска с тлъскача, за да се получи добра шарка. Действието се повтаря за всяка курабия.
Печката се загрява на 180 градуса. Тавата се пръска леко с вода или се минава с влажна кърпа (това предотвратява напукването). Курабиите се нареждат и се пекат 5 минути.
През това време се разбива жълтъкът и към него се добавя белтъкът. Тавата се вади от печката и курабиите се намазват с приготвеното яйце на тънък слой.
Връщат се във фурната и се пекат 15-20 минути, докато покафенеят добре.
Прехвърлят се на скара и се оставят да изстинат напълно.
Варианти за пълнеж: пастата от боб може да се замени с много гъст мармалад или накиснати и пасирани сушени плодове. Жълтъкът може да бъде заменен с ядка – цял лешник, половинка орех, бразилски орех, макадамия или по-едър бадем.
Формата за муункейк си поръчах от китайски сайт.