Начин на приготвяне
Първо си подготвяме цедено кисело мляко. За целта аз предпочитам домашното такова, защото знам, че няма добавени съставки.
Поставяме го в марлен тензух и го оставяме да се отцежда през нощта.
Преди да сготвим киноата, трябва да я изплакнем добре, като се уверим, че слоят сапонини на семената е бил отстранен.
След като я накиснем, я изплакваме добре.
Сваряваме я във вода в съотношение 1 към 1 и 1/2. За 1 чаша киноа е необходима около 1½ чаши вода, за да заври на слаб котлон.
Тя къкри бавно около 15 минути, след това се добавя щипка сол.
Ореховите ядки също накисваме от вечерта в студена вода и изплакваме няколко пъти.
Подсушаваме ги и ги блендираме или настъргваме на едро ренде.
В подходяща купа смесваме цеденото кисело мляко, 1-2 с.л. кефир и овкусяваме с пасирани скилидки чесън и малко сол.
Прибавяме нарязаните на кубчета и отцедени кисели краставички, орехите и киноата.
Разбъркваме добре.
Нарязваме пълнозърнести хлебчета и по желание можете за запечете леко филийките.
Намажете ги с дебел слой от млечната салата и аранжирайте Зимна млечна салата с кисели краставички и киноа със свежи стръкчета копър, резенчета маслини и бейби краставички.
Съвет: Киноа е богата на протеини, въглехидрати, фибри, но също така и минерали като, желязо, фосфор, калий, натрий и цинк.
Тя има високо протеинова стойност, антиоксидантни свойства и високо съдържание на магнезий и калций.
Затова е важно да се знае, че тези, които са с непоносимост към млечни продукти, могат да приемат киноа.
Калцият е много важен за костите, мозъка и нервната система, особено при бременните жени!