Начин на приготвяне
Необикновени сарми с лесна и вкусна плънка от изключително полезната елда, съдържаща фосфор и много други полезни вещества.
В тенджера кипваме 100 мл вода и в нея задушаваме лука и чесъна, нарязани на ситно. Добавяме 2 с.л. шарлан и равна чаена лъжица хималайска сол, както и половин равна лъжичка смлян черен пипер.
Сипваме 2 ч.ч. елда (предварително измита) заедно с чаша и половина гореща вода. Разбъркваме и добавяме половин буркан домашно стерилизиран нарязан лапад.
Доовкусяваме с ½ равна чаена лъжичка смлян кимион и 1 кафена лъжичка джоджен – сушен, стрит. Разбъркваме с дървена бъркалка и оставяме да къкри с капак за 10 минути, като го наглеждаме да не се захване за дъното.
През това време изваждаме от буркана навитите на рулца лозови листа. Разгъваме, изплакваме и кипваме листатата в малка тенджерка, покрити с вода, за около 10 минути.
След това за миг ги изплакваме в студена вода, за да не парят, и завиваме с тях готовия пълнеж от елда с лапад.
Сармите подреждаме върху ветрило за готвене на пара, в тенджера с малко вода на дъното. Варим лозовите сарми с капак за 20 минути.
Порцията лозови сарми с елда и лапад по желание гарнираме с цедено краве мляко или кисело мляко.
Чудно Вкусно!