Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Турски лозови сарми

Турски лозови сарми

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Турски лозови сарми1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
35
"Спор няма, пипкави за приготвяне са тези сармички, но пък резултатът е зашеметяващо вкусен!"

Необходими Продукти

  • за лънката
  • агнешко месо - 500 г смляно
  • ориз - 100 г
  • лук - 3 глави скълцани
  • зелени подправки - 1 ч.ч. скълцани копър, магданоз и джоджен
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • олио
  • за сармите
  • олио - 1 с.л.
  • лозови листа - 500 г пресни
  • лимонов сок
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете ориза за половин час в студена вода, след което го отцедете.

Скълцания лук посолете и започнете да го мачкате с ръце, докато стане прозрачен. Полейте го със студена вода и го прецедете. Повторете процедурата още веднъж.

Към каймата добавете лука, ориза и останалите съставки за плънката. Омесете добре каймата.

Бланширайте лозовите листа (без дръжки) за 1-2 минути във вряща вода с лимонов сок и ги отцедете добре.

На дъното на тенджера, в която ще варите турските лозови сарми подредете най-дебелите листа. С останалите свийте малки сармички и ги подреждайте в тенджерата.

Залейте сармите със 750 мл вода, добавете олио, сол и лимонов сок на вкус. Сложете ги да се варят на слаб котлон за около 40 мин.

Турските лозови сарми са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Използвах телешка кайма,а листата- консервирани и си спестих време.Предпочитам ги запечени във фурната,а не варени,имат много по добър вкус,поне за мен
24.02.2016 13:08
8
2
Мариела Христова
Мариела Христова
Чудесна рецепта!
09.01.2016 16:18
2
G.Ivanova
G.Ivanova
Рецептата е страхотна!
30.08.2014 17:14
3
янка
янка
вкусни са пробвала съм ги опитайте и вие
02.11.2013 21:38
2