Начин на приготвяне
Накиснете ориза в студена вода за 30 минути. Ако използвате пресни лозови листа ги бланширайте по 5-6 наведнъж във вряща подсолена вода, а ако използвате консервирани, само ги накиснете в хладка вода за 20 минути и ги подсушете.
Смесете нарязаните лук и целина с подправките и половината зехтин. Добавете стафидите, сушените кайсии, кедрови ядки и лимонов сок. Напълнете лозовите листа със сместа и завийте сармичките.
Сложете няколко лозови листа на дъното на тенджера, наредете сармите и отгоре също наредете лозови листа.
Сипете достатъчно бульон, за да покрие сармите, намалете огъня и сварете сармите 45-55 минути. Сервирайте сармите с кисело мляко и резени лимон.