Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Веган лозови сарми с боб и лапад

Веган лозови сарми с боб и лапад

Веган лозови сарми с боб и лапад
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
06/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Добър апетит с веган лозови сарми с вкусна плънка"

Необходими Продукти

  • боб - 1 ч.ч., едър, бял, сварен
  • лозови листа - 12 - 15 бр. (от буркан)
  • лапад - 5 - 6 листа
  • магданоз - ½ връзка, без дръжките
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • зехтин - 1 с.л.
  • черен пипер - ½ к.л.
  • куркума - ½ к.л.
  • кимион - ½ к.л.
  • кориандър - 2 - 3 щипки, смлян
  • кафява захар - ½ к.л. кристална
  • хималайска сол - ½ ч.л., на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме лозовите листа от буркан за 10 минути, за да бъдат възможно най-крехки.

Отделно в малка тенджерка загряваме зехтин и в него задушаваме на ситно нарязания лук и рендосания морков за 3-5 минути под капак. Добавяме подправките наведнъж – по ½ к.л. смлян черен пипер, куркума и кимион, 2-3 щипки смлени семена кориандър, по половин кафена лъжичка кафява кристална захар и хималайска сол.

Сипваме нарязаните 5-6 листа лапад (предварително измити; без дръжките) и на ситно нарязания магданоз. Разбъркваме и заливаме с ½ к.ч. топла водичка.

Поставяме капака и варим още 5 минути. Добавяме отцедения сварен бял боб, разбъркваме и дръпваме от котлона. Добавяме, ако се налага, още щипка хималайска сол и оставяме леко да се охлади.

Отцеждаме лозовите листа и започваме да завиваме кръглите лозови сарми, като за едно листо от сместа използваме 1 ч.л. – ½ с.л. Получават се около 12-15 постни сармички.

В тенджерка сипваме 1 к.ч. вода, поставяме специализираното ветрило за готвене на пара и отгоре подреждаме сармите. Слагаме капака и варим около 20 минути.

Поднасяме топлите невероятно вкусни лозови сарми с боб и лапад в керамична чиния!

Крехки и ароматни, леки и приятни веган бобени сарми!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: