Вълшебният липов чай

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
860
259
1168
1
20/01/2020
"Каква е тайната на липовия чай - разберете сами "
Приготвяне5 мин.
Готвене20 мин.
Общо25 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 012
  • Преглеждания за месеца430
  • Преглеждания за седмицата290
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • липов цвят - 2 - 3 ч.л. (Tilia sp.)
  • вода - 280 мл филтрирана
  • мед - за подслаждане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вълшебният ароматен липов чай се използва под формата на запарка.

Две-три чаени лъжички от изсушените цветове се запарва с 280 мл кипяща вода.

Оставя се да кисне 25-30 минути, прецежда се и се изпива наведнъж (по две-три чаши на ден).

Ценните качества на ароматния липов чай се дължат на голямото количество витамини А и С, антиоксидантни флавоноиди и дъбилни вещества, които съдържа.

Интересен факт е, че липата е особено богата на селен и 2 чаши чай на ден могат да покрият част от обичайните нужди на организма.

Затова той е много подходящ при заболявания на щитовидната жлеза.

Неповторимият аромат се дължи на съдържащото се в цвета ѝ етерично масло.

Основното действие на липовия чай е потогонно, понижаващо температурата и диуретично при грип, бронхиален катар, ангина, пневмония, температурни състояния, възпаления на бъбреците и пикочния мехур.

Предписва се и като противовъзпалително средство при възпаление на ГДП, функционално заболяване на стомаха и червата.

Установено е и успокоително и спазмолитично действие на липовата отвара.

Народната медицина го препоръчва и при виене на свят, епилепсия, кожни обриви, главоболие, хистерия.

Външно билката се използва за бани при неврози и за гаргара при възпаление на гърлото и устната кухина.

В тези случаи е добре към нея да прибавите пчелен мед и лимонов сок.

Известно е, че чаят от липовия цвят засилва жлъчната секреция. По тази причина се препоръчва и за хора, които имат леки проблеми с жлъчния мехур и/или жлъчните пътища.

При тях чаят ще подобри значително храносмилането, особено ако добавим листа от мента и розмарин.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
21.03.2020 17:51
Важно е да е с филтрирана вода, защото така вкуса на чая е по-мек
0
0