Начин на приготвяне
Вълшебният ароматен липов чай се използва под формата на запарка.
Две-три чаени лъжички от изсушените цветове се запарва с 280 мл кипяща вода.
Оставя се да кисне 25-30 минути, прецежда се и се изпива наведнъж (по две-три чаши на ден).
Ценните качества на ароматния липов чай се дължат на голямото количество витамини А и С, антиоксидантни флавоноиди и дъбилни вещества, които съдържа.
Интересен факт е, че липата е особено богата на селен и 2 чаши чай на ден могат да покрият част от обичайните нужди на организма.
Затова той е много подходящ при заболявания на щитовидната жлеза.
Неповторимият аромат се дължи на съдържащото се в цвета ѝ етерично масло.
Основното действие на липовия чай е потогонно, понижаващо температурата и диуретично при грип, бронхиален катар, ангина, пневмония, температурни състояния, възпаления на бъбреците и пикочния мехур.
Предписва се и като противовъзпалително средство при възпаление на ГДП, функционално заболяване на стомаха и червата.
Установено е и успокоително и спазмолитично действие на липовата отвара.
Народната медицина го препоръчва и при виене на свят, епилепсия, кожни обриви, главоболие, хистерия.
Външно билката се използва за бани при неврози и за гаргара при възпаление на гърлото и устната кухина.
В тези случаи е добре към нея да прибавите пчелен мед и лимонов сок.
Известно е, че чаят от липовия цвят засилва жлъчната секреция. По тази причина се препоръчва и за хора, които имат леки проблеми с жлъчния мехур и/или жлъчните пътища.
При тях чаят ще подобри значително храносмилането, особено ако добавим листа от мента и розмарин.
Коментари