Начин на приготвяне
За блата разбиваме яйцата и захарта с миксер. Добавяме олиото.
След това внимателно прибавяме брашното с бакпулвера на части, като бъркаме с дървена лъжица.
Накрая слагаме ванилията.
Тази смес сипваме в тавичка с диаметър около 28 см, покрита с хартия за печене.
Печем на 170 градуса за около 25 минути.
Когато блатът се изпече, го оставяме настрана, за да се охлади напълно.
Отстраняваме хартията за печене. Разрязваме блата на 2 части с остър нож или конец..
Кремът приготвяме, както е описано на пакета.
Гроздовите зърна режем на две половинки по дължина.
В тортена чиния слагаме 1 блат и напояваме леко със сок от ананас.
Мажем обилно с готовия крем. Нареждаме гроздовите зърна.
Слагаме отгоре втория блат, него също напояваме леко със сок. Прибираме в хладилник за няколко часа да стегне.
Следва да направим глазурата.
За нея разбиваме с миксер 3 белтъка. После постепенно добавяме 9 с.л. захар, като не спираме да разбиваме.
Капваме 5-6 капки лимонов сок за по хубаво стягане на крема.
Трябва да получим гъст белтъчен крем.
Аз проверявам дали е достатъчно добре разбит, като обърна купата с дъното надолу. Щом не пада, значи белтъците са разбити идеално.
В метална купа на котлона стопяваме 4-5 с.л. захар до получаване на златист карамел.
Готовия карамел сипваме веднага при разбитите белтъци, като не спираме да разбиваме с миксер.
Получаваме страхотен белтъчено-карамелен крем, с който намазваме цялата плодова торта с помощта на шпатула.
Със същата шпатула издърпваме крема нагоре и правим пламъци на крем тортата с грозде.