Начин на приготвяне
Обеленото и почистено авокадо сложете в блендер заедно със зехтина, сока от лайм, лука, кориандъра, солта и чесъна. Смелете на гладко пюре, което напомня гуакамоле.
Разтворете маята в леко затоплената вода със захарта. По желание оставете да шупне, но не е задължително.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата. В него сипете сместа с маята, а след това тази с авокадо.
Замесете гладко и еластично тесто, като си добавяте брашно, ако е рядко, или малко водичка, ако е твърдо. Ще ви е по- лесно, ако месите с миксер с приставки за тесто.
Оформете хлебчето и сложете в тавичка или форма с вместимост 1 л, предварително намазнена. Покрийте, така че да има пространство да си бухне.
Втасалия хляб печете на 180-190 градуса в предварително загрята фурна до златиста коричка- около 20 минути.
Очарованието на този хляб е, че средата му е някак сочна, влажна и много мека, което се дължи на авокадото. Това че вътрешността е леко влажна, в никакъв случай не значи, че има аспект на сурова. Цветът е леко зеленикав и интересен, а вкусът неустоим, когато поръсите със хубав зехтин.
У дома хлебче Гуакамоле изчезва още докато е леко топъл.
Добър апетит!