Начин на приготвяне
Тази традиционна гръцка рецепта се приготвя с фасул гигант, но също толкова сполучлива е и с всеки друг сорт, който изберете. Обявена за една от 24 класически рецепти с невероятен вкус, които трябва всеки да опита.
Приготвя се в доматен сос и се пече на бавен огън във фурната. Поднася се като гарнитура или основно ястие. Тази традиционна гръцка рецепта за боб е невероятно вкусна и всеки, който приготви ястието, ще бъде очарован от уникалният му вкус! Има два варианта на приготвяне на гръцки бял фасул с доматен сос и сирене Фета.
Първият е да смесите сварения изцеден боб със всички зеленчуци, подправки и бульон в тавата и да го изпечете до готовност. А другият вариант е да задушите зеленчуците и тогава да запечете с боба, за което ще дам подробно описание.
Първо, за да сварите боба, поставете го в голяма тенджера и добавете достатъчно вода, за да го покрие. Когато водата заври, намалете котлона и оставете да къкри за около 50 до 60 минути или докато бобът стане готов, но не разварен. Другият начин за сваряването му е в тенджера под налягане за 30 мин, без да го разваряватe.
След като сварите боба, изсипете течността.
Преминете към подготовката на зеленчуците. Загрейте дълбок тиган на среден огън. След това добавете зехтина, последван от лука и морковите. Гответе за около 10 минути или докато лукът стане мек и полупрозрачен.
След това добавете чесъна, чили чушката и гответе за около 30 секунди. След това добавете доматеното пюре, доматите, риган, червен пипер и дафинови листа и меда. Намалете котлона и оставете соса да къкри около 10 минути или докато сосът започне да се сгъстява.
След като сосът е готов, добавете пресния магданоз и др. подправка на вкус.
Междувременно загрейте фурната до 175°C. Добавете фасула в тигана, в който се намира доматеният сос и разбъркайте да се смеси добре. Добавете половината натрошено сирене Фета на вкус и разбъркайте. След това прехвърлете ястието в съда за печене и залейте с горещия бульона.
Поставете ястието във фурната и гответе около един час. Зависи как искате да е консистенцията му - по-водниста или по-гъста. От време на време проверявайте боба, добавете бульон, ако сместа ви се струва гъста.
След като приключите, течността трябва да се изпари и бобът трябва да е сочен - малко сос е хубавo да има. Ако желаете по-препечено да е ястието, последните 10 минути печете плакията на 200°C, за да се запече апетитно и излишният сос да се намали.
Гарнирайте боба на фурна с фета сирене с малко екстра върджин зехтин и 1 супена лъжица копър или пресен магданоз или др .
Сервирайте ястието самостоятелно с хляб и голяма салата или като гарнитура към други блюда.
Това ястие върви особено добре с много от тези вкусни гръцки рецепти: Цацики, Лимонови картофи, Долмадес и Пита хляб.
Насладете се на това уникално вкусно ястие!