Начин на приготвяне
Свинският гръбнак се разсича на 3-4 малки парчета. Може и на повече - зависи от големината на използваната тенджера.
След като се разсече, ако има останала кръв в месото, се изкисва във вода и оцет. Ако ли не само се измива със студена вода и се подрежда в тенджера. Залива се с вода и се слага са се свари.
Щом заври, засичаме три часа да ври и махаме тенджерата от котлона.
С помощта на двузъба вилица изваждаме сварения свински гръбнак в широка тава. Оставяме за пет минути да изстине и обезкостяваме месото.
Най-добре се обезкостява горещо или поне топло месо, ако изстине, се дели трудно от кокала.
Щом го обезкостим, го оставяме настрани и си подготвяме бурканите.
От един свински гръбнак излизат два до максимум три малки бурканчета. На дъното на измито и ходсушено бурканче слагаме пет зрънца черен пипер.
След това започваме да пълним месото. Натъпкваме го хубаво в буркана да се спои и да няма останал въздух в месото.
Щом се напълни бурканчето с Русенско варено, отгоре върху месото добавяме още 5 зрънца черен пипер и 1 ч.л. сол.
Запечатваме бурканите с Русенко варено в свинско и варим поне три часа.
Месото в буркани е готово.
Може да се консумира както в този си вид, така и в супа, сарми, мусака, а дори и кисело зеле.
Добър апетит!