Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Зеленчукова супа»Супа от целина за отслабване

Супа от целина за отслабване

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54279138
Супа от целина за отслабване
Снимка: Потребител#240543
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Отслабването с вкусна храна е възможно - опитайте тази супа от целина, в която има още куп полезни зеленчуци"

Необходими Продукти

  • целина - 1/2 глава
  • вода - 1500 млл.
  • чушки - 1 бр. зелена или червена
  • тиквички - 1 бр.
  • лук - 1 гл. /праз лук/
  • моркови
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сухар
  • яйца - 1 бр. твърдо сварено
  • магданоз
  • зехтин - 1 с.л.
  • диня
  • тиква
  • цвекло
  • пиле - 1 бр. филе от гърди /бяло месо/
  • магданоз
  • лимон - 1/2 бр.
  • ядки
  • семена - сурови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Целината е от кореноплодните зеленчуци, които са много подходящи за разтоварващи дни или за диети с диуретичното си действие и същевременно с високото съдържание на витамин С в състава си. Целината е известна и под името керевиз.

Основното, което трябва да се знае, е, че при диети за отслабване топлинна обработка на продукти се извършва чрез варене или задушаване.

Главата целина се обелва, измива и нарязва на едри парчета.

Тиквичките са много подходящи със своя състав за намаляване и поддържане на телесното тегло. Измива се и се нарязва на 3-4 парчета.

Чушката е на първо място сред зеленчуците по съдържание на витамин С. Изрязва се дръжката със семената /изтърбушва се/ и се срязва на две.

Лукът, известен още от Древен Египет с чудодейните си свойства за сила и здраве, се обелва и разрязва на четири.

Всичко се вари в литър и половина вода за 30 минути. Обикновено, когато се търси като резултат сварен продукт със запазени в себе си хранителни вещества, зеленчукът се пуска във вряща вода. Ако целта е силен, витаминозен бульон, продуктите се пускат във водата, още преди да е завряла.

Тогава течността има времето да разтвори и извлече повече хранителни елементи от зеленчука. Но тъй като всичко в съда ще се използва и пасира, тези правила не са от особено значение.

Друг вариант на сготвяне на супа от целина е чрез задушаване на продуктите в съд с чаша вода и лъжица зехтин. След 15 минути им се налива литър и половина гореща вода. Когато всички продукти омекнат, се пасират. Поръсва се с магданоз.

Динята със силното си диуретично и прочистващо действие може да внесе разнообразие в супата за хора, които обичат да експериментират. И няма да е нещо ново щом в Китай си пържат динята с чесън и я подправят с ром.

Сварена комбинация на целина с парче тиква е също вариант за разнообразяване на супата от целина, имайки предвид ниската калоричност на този плодов зеленчук.

Морков е добре да се добави суров, защото много от ценните му вещества се унищожават с термичната обработка.

Голямото количество антиоксиданти и фибри, които съдържа цвеклото, го прави добър партньор за разнообразие на целината в супата за отслабване.

Историята с времето на варене на едно яйце е интересна с това, че рохко свареното яйце е висококалорично, а твърдо свареното присъства във всички диети за отслабване.

Към готовата супа от целина за отслабване могат да се добавят парченца сухар или лъжица кисело мляко.

Крутоните задължително трябва да са изпечени, а не пържени.

Супата може да се гарнира със сварени парченца пилешко филе от бяло месо.

Сокът от лимон ще освежи вкуса на супата, а избрани по вкус ядки и семена ще обогатят и засилят резултатите от предназначението ѝ.

Количеството приготвена супа от целина за отслабване е достатъчно за триразово хранене за един ден.

Визуализирани са предложенията с добавено яйце, със сухар, с лъжица кисело мляко и с декорация от накълцан праз и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: