Сарайлийски тулумби

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8892k3
Сарайлийски тулумби
Снимка: Н.Акифова
1 / 4
01/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Тулумбичките бяха част от нашето детство, ако това важи и за вас, ви предлагаме една страхотна рецепта за сарайлийски тулумбички"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 2 в.ч.
  • масло - 4 с.л.
  • вода - 2 в.ч.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • грис - 6 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • За сиропа
  • вода - 4 в.ч.
  • захар - 3 в.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започваме със сиропа - в една малка тенджера слагаме 4 чаши вода и 3 чаши захар и оставаме на котлона да заври, след около 15 минути сиропът е завряло и вътре слагаме 1 с.л. лимонов сок и оставяме още 2-3 минути да покъкри. Оотделяме настрани да изстине. Като изстине, го оставяме в хладилника да се сгъсти напълно, да е готов после.

В тенджера слагаме водата, маслото, солта и оставяме да заври. След като заври, вътре във водата пресяваме брашното, бъркайки много бързо.

След около пет минути се образува вареното тесто, дърпаме тенджера на страни и оставяме да изстине.

След около 15-20 минути, когато вече вареното тесто е изстинало, вътре добавяме 6 супени лъжици грис, 2 с.л. царевично нишесте и разбъркваме, после започваме да счупваме яйцата едно по едно вътре, счупваме първото, бъркаме хубаво, след това повтаряме с второто яйце. Докато свършат и четирите яйцата, повтаряме процедурата.

След като сместа вече е готова, я слагаме в пош или в шприц.

Взимаме дълбок тиган и вътре изсипваме олио, след което с помощта на една ножица започваме да изстискваме тулумбите вътре в олиото - най-важна частен е, че гледаме олиото да не е горещо, тоест тулумбите ги изстискаме в студено олио и започваме да пържим.

Готовите сарайлийски тулумби ги слагаме в сиропа, бъркаме една-две минути и ги изваждаме в една тава. След като свършат всичките тулумби, прибираме тавата в хладилника, за да поизстинат малко и да са готови за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

margarita
margarita
Рецептата е по-различна от тази за обикновените тулумби и бих се радвала, ако ми поясните мерките. 2 в.ч. за какви чаши става въпрос - водни или винени. Благодаря!
01.12.2022 18:10
1
Покажи всички подкоментари

Подобни от медията