Начин на приготвяне
В касерола излейте водата (1ч.ч), добавете към нея олиото (1/2ч.ч) и ги сложете на котлона докато заврят.
След като заврят прибавете към тях брашното (1ч.ч) и разбърквайте в продължение на 5 мин. или докато сместа започне да се сгъстява.
След това махнете касеролата от огъня и оставете настрана докато се охлади напълно.
След като вече е изстинала сместа напълно, прибавете към нея яйцата (4бр). Добавяйте ги едно по едно, като след всяко яйце разбърквайте енергично до еднородна смес.
Накрая, след като сте сложили всички яйца, следва да ви се получи доста гъсто и лепкаво тесто.
Пригответе си плоска широка тава и я застелете с хартия за печене. Включете фурната да загрява на 200 градуса без вентилатор.
С помощта на лъжица гребнете от сместа и сложете в тавата. Оформете като топче доколкото е възможно. Много е важен момента да спомена, че трябва да оставяте малко разстояние между всяко едно еклерче, понеже ще увеличат размера си при печенето.
Еклерчетата за Великден изпечете във вече загрятата фурна за 25-30 мин. (Важно е да не отваряте вратата на фурната по време на печенето, защото еклерчетата ще спаднат и няма да бъдат меки и пухкави.)
Готовите еклери се оставят да се охладят.
Пригответе през това време крема, като за целта в тенджера на котлона излейте млякото (800мл)и добавете захарта (10с.л). Сложете да заври. В купа разбийте брашното (5с.л) с водата (1/2ч.ч) и ги добавете към млякото.
Разбърквайте енергично няколко мин, докато се сгъсти. Махнете от котлона и добавете маслото (40гр) и ванилийте (3бр). Разбъркайте отново до гладка консистенция.
Със сладкарски пош или шприц напълнете вече изстиналите еклери с крема.
Готовите еклерчета за Великден може да поръсите с пудра захар или с няколко лъжици разтопен млечен шоколад. Светли великденски празници!
Вижте също как да си направите класическите френски еклери и научете кои са най-често срещаните грешки при приготвянето на еклери.