Начин на приготвяне
Нескафето заливаме с малко гореща вода, да се разтвори, и оставяме да се охлади.
Отделяме белтъци от жълтъци.
Белтъците разбиваме с 4 с.л. захар и щипка сол. Жълтъците разбиваме с 2 с.л. захар.
Шоколада разтапяме на водна баня, без да завира. Охлаждаме леко и още течен добавяме с бъркане (вече с дървена лъжица) към жълтъците.
Добавяме кафето и орехите. Объркваме. Най-края добавяме белтъците и отново объркваме.
Така готовата смес сипваме в тава (30-40 см), покрита с хартия за печене.
С помощта на силиконова шпатула заравняваме. Правим квадрат като гледаме да не стига до стените на тавата.
Печем блата за сладкото руло за около 15-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Изпечения блат обръщаме върху влажна кърпа (не мокра).
Внимателно отлепяме хартията и завиваме на руло с кърпата. Оставяме да се охлади напълно 2-3 часа.
През това време правим крема, като слагаме в метален съд на бавен огън начупения шоколад и сметаната. Бъркаме до разтопяване на шоколада.
Сваляме от огъня, да се охлади напълно. Когато вече е студен, разбиваме с миксер, за да стане пухкав крем.
Развиваме охладения блат и мажем обилно с приготвения шоколадов крем.
Портокала обелваме и почистваме от белите жилки.
Подреждаме парчета портокал в единия край на блата по дължина и навиваме на стегнато руло.
Внимателно преместваме рулото върху лист хартия за печене.
Завиваме хубаво и слагаме в хладилника да стегне за поне 2 часа. След това слагаме рулото с портокали в подходящ съд и украсяваме по желание.
Може да се поръси само с пудра захар. Аз намазах фин слой бита сметана и поръсих с настъргани портокалови корички.
При поднасяне режем шоколадовото руло на парчета.
Получи се много вкусно и сочно шоколадово руло без брашно с портокали!