Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Шоколадово руло без брашно с портокали

Шоколадово руло без брашно с портокали

Шоколадово руло без брашно с портокали
Снимка: Цветомира Иванова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Много вкусно шоколадово руло с портокали, за което не ви е необходимо брашно"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • черен шоколад - 100 г
  • захар - 6 с.л.
  • сол - щипка
  • нескафе - 2 с.л.
  • орехи - 3 с.л. счукани на ситно
  • За крем
  • шоколад - 150 г
  • сметана - 150 мл течна сладкарска
  • портокали - 1 бр. по - едър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нескафето заливаме с малко гореща вода, да се разтвори, и оставяме да се охлади.

Отделяме белтъци от жълтъци.

Белтъците разбиваме с 4 с.л. захар и щипка сол. Жълтъците разбиваме с 2 с.л. захар.

Шоколада разтапяме на водна баня, без да завира. Охлаждаме леко и още течен добавяме с бъркане (вече с дървена лъжица) към жълтъците.

Добавяме кафето и орехите. Объркваме. Най-края добавяме белтъците и отново объркваме.

Така готовата смес сипваме в тава (30-40 см), покрита с хартия за печене.

С помощта на силиконова шпатула заравняваме. Правим квадрат като гледаме да не стига до стените на тавата.

Печем блата за сладкото руло за около 15-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Изпечения блат обръщаме върху влажна кърпа (не мокра).

Внимателно отлепяме хартията и завиваме на руло с кърпата. Оставяме да се охлади напълно 2-3 часа.

През това време правим крема, като слагаме в метален съд на бавен огън начупения шоколад и сметаната. Бъркаме до разтопяване на шоколада.

Сваляме от огъня, да се охлади напълно. Когато вече е студен, разбиваме с миксер, за да стане пухкав крем.

Развиваме охладения блат и мажем обилно с приготвения шоколадов крем.

Портокала обелваме и почистваме от белите жилки.

Подреждаме парчета портокал в единия край на блата по дължина и навиваме на стегнато руло.

Внимателно преместваме рулото върху лист хартия за печене.

Завиваме хубаво и слагаме в хладилника да стегне за поне 2 часа. След това слагаме рулото с портокали в подходящ съд и украсяваме по желание.

Може да се поръси само с пудра захар. Аз намазах фин слой бита сметана и поръсих с настъргани портокалови корички.

При поднасяне режем шоколадовото руло на парчета.

Получи се много вкусно и сочно шоколадово руло без брашно с портокали!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: