Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов кекс с бира

Шоколадов кекс с бира

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Шоколадов кекс с бира
Снимка: Аника Войт
1 / 4
04/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кафява захар - 250 г
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 ч.л
  • какао - 50 г на прах (натурално)
  • бира - 200 мл тъмна
  • вода - 50 мл хладка
  • олио 150 г
  • шоколад - 150 г
  • масло - 1с.л. (равна)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, разбиваме яйцата заедно със захарта. Получава се смес за пухкав кекс, към която добавяме бирата и хладката вода.

Разбъркваме отново хубаво. Брашното, заедно с бакпулвер пресяваме и поетапно (лъжичка по лъжичка) добавяме към сместа. Отново разбъркваме и добавяме какаото и олиото.

Следва последно разбъркване с миксер.

Намаслявам с малко олио формата за кекс. Изсипваме половината от нашата смес за кекс с бира във формата. Отгоре нареждаме 60 грама (половин пакетче) начупен шоколад. Заливаме и с останалата смес.

Печем шоколадовия сладкиш в предварително загрята фурна на 200 градуса (или 180 с вентилатор) за около 40-45 минути.

През това време приготвяме глазурата за кекса.

На водна баня разтапяме половината шоколад и една лъжичка масло. Бъркане, докато не се получи гладка шоколадова смес.

Щом шоколадовият кекс с бира е готов, го изваждаме и изчакваме няколко минути. Обръщаме в чиния и заливаме с глазурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: