Начин на приготвяне
В дълбока купа смесваме първо сухите съставки – царевичния грис, пълнозърнестото брашно, фините овесени ядки, кафявата кристална захар, счуканите на малки парченца – черен шоколад или какаови зърна, ванилията, брашно от рожков, какаото на прах. Разбъркваме с голяма дървена лъжица (леко плоска).
Добавяме и намачкания на пюре банан, содата с ябълковия оцет и шарлана. Отново разбъркваме и постепенно наливаме водата (може да е топла), като втриваме сместа в стената, за да с смеси добре с течността. Оставяме за 10 минути, за да може овесените ядки за изпият малко водата и да набъбнат.
Намазваме малката тавичка (добре е да е малка по размер, тъй като така ще стане по пухкав) с шарлан и набрашняваме с пълнозърнесто брашно.
Изсипваме престоялата смес и разстиламе равномерно. Слагаме веган сладкиша да се пече на 150-160 градуса за 40-50 минути. След като е готов – покриваме сладкиша с найлон и кърпа, за да не изсъхва.
Оставяме веган шоколадовия кекс да престои и преди сервиране го нарязваме на триъгълни или квадратни парченца. Поднасяме какаовия сладкиш с топла какаова напитка – за една елегантна и следобедна закуска!
Богато и разнообразно на вкусове и аромати – веган брауни или шоколадов кекс с царевичен грис!
Чудно Вкусно!