Начин на приготвяне
Пилето се измива хубаво със студена вода, почиства и поръсва се равномерно със сол и черен пипер отвътре и отвън, за да се овкуси.
Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. Отцеждат се от водата и леко се намачкват с вилица.
Стръковете праз (само бялата, крехка част) и скилидките чесън се обелват и накълцват на ситно.
В тиган се загрява маслото и в него се задушават до омекване чесъна и праза, след което се добавят намачканите сварени картофи.
След няколко минутки плънката за пиле се отстранява от огъня и се овкусява с ронена чубрица, сол и черен пипер на вкус.
Оставя се настрани, докато се охлади, след което пилето се пълни със студената плънка.
Отворът на пилето се зашива с канап за кулинарни цели и пълненото пиле с праз и картофи се прехвърля в керамична тавичка.
На дъното на тавичката се налива малко вода, а върху приготвеното пълнено пиле се нареждат няколко парченца масло и се покрива с две - три (според размера им) зелеви листа, за да не загори при печенето.
Пилето се слага в долната част на студена фурна.
Фурната се включва на 200 градуса и щом достигне тази температура, се засичат 20 минути. Ако не използвате керамична тавичка, може да загреете предварително фурната на 200 градуса.
След като това време изтече, фурната се намалява на 160 градуса и пилето се пече още един час, час и малко. По време на печенето с помощта на лъжица може да полеете със соса от тавичката няколко пъти пилето.
След като пилето се опече, зелевите листа се изхвърлят.
Това уникално печено пиле по селски може да се сервира като вкусен обяд или питателна вечеря, в компанията на хубаво вино.
Поднася се разпределено на порции и гарнирано с плънката.
Добър апетит и наздраве!
Източник: Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков
Коментари