Начин на приготвяне
Валенсианската паеля се приготвя в няколко варианта, като предлага интересни комбинации между различни видове месо, риба и морски дарове.
Въпреки, че чоризото е емблематичен испански продукт, то не присъства в нито един оригинален вид паеля.
Това не пречи на някои готвачи (предимно англичани) да го добавят за разнообразие и като иновативна идея за по-различен и интересен вкус.
Ето една такава идея за паея с чоризо с възможно най-семпли продукти, която позволява към нея да бъдат добавени и други морски дарове освен скаридите.
Рецептата е за 2 порции, тавичка за паея с диаметър 30-32 см. Това е и най-удачният вариант, ако нямаме специалния уред паейеро на газ или огън и искаме да си я приготвим на котлон в домашни условия. Целта е тавата да има диаметъра на котлона, за да се разпределя топлината равномерно. Оризът трябва да е на възможно по-тънък пласт, за да остане разделен, пръхкав, а не кашав и слепнал.
При липса на специална тава за паея се използва широк тиган, но никога дълбока тенджера.
Бульонът, който се добавя, е приготвен основно от глави и обелки от скариди, както и глави от бяла риба и някои зеленчуци за обогатяване по желание. Той играе основна роля за вкуса на всяка паея и е концентриран и ароматен. Хубавият зехтин и шафран също са ключови съставки.
Започнете с настъргване на домата и чесъна.
Загрейте зехтина на силен огън в тавичката и запечатайте за минутка скаридите докато порозовеят.
Извадете ги и оставете настрана. След тях сторете същото с чоризото, нарязано на кръгчета. И него отстранете след като е готово.
В ароматизирания от скариди и чоризо зехтин сипете настърганите домати и чесън и запържете за няколко минути докато водичката изври. Ако искате да добавите калмари или сепия, тук е момента и тях да запържите.
Налейте бульона - горещ. Аз не слагам всичкия, а после при нужда добавям.
Когато течността заври на силен огън сипете ориза на кръст и след 3-4 минути намалете огъня до слаб/умерен. Подправете със сол, шафран и розмарин.
Варете без да бъркате около 15-17 минути, само може леко да побутнете с дървена лъжица слоевете ориз, за да заемат равномерно тавата.
Добрите майстори на паеля играят с огъня, като го увеличават ако видят, че течността е твърде много още, а оризът е почти готов. И да загори много леко по дъното, това не е проблем. В случай, че течността е малко, а оризът още е много твърд се долива мъничко вода или бульон.
Скаридите и чоризото подредете върху паелята и покрийте с кърпа за няколко минути преди да сервирате.
Добър апетит. Паеля със скариди и чоризо е страхотна!