Начин на приготвяне
Лешниците се запичат леко на сух тиган и се смилат. Може да се използват и готови смлени.
Настъргва се на фино ренде кората от портокала, само оранжевата част. Отделно в купичка се изстисква сокът от цитруса. От него ще ни бъдат нужни 40 мл.
Маслото се разтапя на тих огън или водна баня. Към него се сипват захарта, брашното, жълтъка, цитрусовата кора и сок и смлените лешници, като от тях се заделя 1 с.л., с която се поръсват две малки формички за класическо суфле, предварително намаслени. Ако нямате от малките форми се използва по-голяма за цялото количество и също е чудесен вариант на десерт за двама.
Сместа се разпределя във формите, а в средата се бодват по две парченца шоколад. Самото кейкче, не е много сладко, но именно шоколадът компенсира това и всичко се балансира перфектно.
Отгоре по желание се поръсват още смлени лешници, навлажнени с малко масло.
Романтичният десерт се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути, в зависимост от това дали сте използвали две малки, или една по-голяма формичка.
В чинията, в която ще се сервира, се подреждат резенчета портокал и свежи листа от мента. Изпеченият сладкиш се оставя за 2-3 минутки да поизстине и още топъл се обръща в платото и поднася.
Чудесна идея за празничен десерт за денят на влюбените, както и при всеки повод, тъй като се приготвя лесно и бързо.
Да ви е сладко и много романтично!