Начин на приготвяне
Разтопете маслото заедно с шоколада на слаб огън, като бъркате непрекъснато.
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците добре със захарта, докато се получи гъста и стабилна пяна. Бъркайте 5 минути, точното време е важно.
Внимателно смесете разбитите жълтъци с охладената шоколадова смес.
Разбийте белтъците отделно с лимонената киселина до меки върхове. Това е важно, защото белтъците с твърди върхове няма да хомогенизират добре с жълтъците.
Внимателно прибавяйте по супена лъжица от разбитите белтъци в шоколадовата смес от тестото, бъркайте с шпатула с движения отдолу нагоре. Не бива да използвате миксер.
Смажете стените и дъното на форма с подвижен ринг с олио и поръсете с брашно. Изсипете тестото във формата, изравнете.
Ако съдът за печене не е разглобяем, тогава трябва да поставите на дъното хартия за печене, така че да можете да извадите по-лесно блата.
Печете във фурна, предварително загрята до 150°C, само за 35 минути, максимум 40. Ако държите по-дълго, блатът ще бъде препечен и ще се превърне в обикновена бисквита.
Оставете блата да се охлади и внимателно го отстранете от тавата.
С помощта на конец, срежете блата през средата, за да се получат два броя.
Смесете заквасената сметана и рикотата. Прибавете пудрата захар и разбъркайте до хомогенност.
Намажете шоколадовите блатовете, слепете тортата и загладете.
Разтопете 100 г шоколад на водна баня.
Гарнирайте тортата с шоколада и шоколадова роза.
Много шоколад, много нежност, просто се топи тази специална шоколадова торта!
Подсладете празника си с нежна шоколадова торта с рикота!