Нежна шоколадова торта

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Нежна шоколадова торта1 / 2
14/11/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1½ ч.ч.
  • шоколад - 200 г черен (70% какао), натрошен
  • брашно - 2 ч.ч.
  • сол - ½ ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 3 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 3 с.л. натурален екстракт
  • глюкоза - ¼ ч.ч. сироп
  • масло - 125 г безсолно, омекотена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте първо фурната до 180°C. Загрейте 1 ч.ч. мляко в съд на котлона и добавете натрошения шоколад, като бъркате до разтопяване.

Смесете брашното и солта в голяма купа, отделно смесете содата бикарбонат с 1/3 ч.ч. гореща вода и оставете настрана. Разбъркайте заедно кафявата захар, 1 ч.ч. пудра захар и растителното масло в купата с миксер в продължение на 3 минути.

Добавете яйцата и разбийте до хомогенност. Сипете шоколадовата смес и постепенно брашното, а след това разтвора със содата и 2 ч.л. ванилия.

Разпределете сместа в 2 еднакви 24 см форми, които сте покрили с хартия за печене. Загладете и сложете да се пекат за около 30-35 минути до суха клечка.

Готовите блатове се охлаждат напълно и всеки се разрязва на 2 отделни блата - стават общо 4. По желание може да направите тортата и с 3 блата, в случай че не сте успели да разпределите сместа по равно и единият блат е по-малък.

Останалото мляко, шоколад и ванилия смесете в тенджера заедно с глюкозния сироп и маслото. Бъркайте на по-силен котлон, докато сместа се нагрее до 106°C.

След това снемете от котлона и започнете да разбивате с миксер на средна скорост за 2 минути.

Слепете блатовете с глазурата бързо върху поднос. Отгоре залейте с останалата глазура. Оставете шоколадовата торта да се охлади напълно преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ива Петрова
Ива Петрова
Много ми хареса как се получи
04.09.2018 20:19