Начин на приготвяне
Загрейте първо фурната до 180°C. Загрейте 1 ч.ч. мляко в съд на котлона и добавете натрошения шоколад, като бъркате до разтопяване.
Смесете брашното и солта в голяма купа, отделно смесете содата бикарбонат с 1/3 ч.ч. гореща вода и оставете настрана. Разбъркайте заедно кафявата захар, 1 ч.ч. пудра захар и растителното масло в купата с миксер в продължение на 3 минути.
Добавете яйцата и разбийте до хомогенност. Сипете шоколадовата смес и постепенно брашното, а след това разтвора със содата и 2 ч.л. ванилия.
Разпределете сместа в 2 еднакви 24 см форми, които сте покрили с хартия за печене. Загладете и сложете да се пекат за около 30-35 минути до суха клечка.
Готовите блатове се охлаждат напълно и всеки се разрязва на 2 отделни блата - стават общо 4. По желание може да направите тортата и с 3 блата, в случай че не сте успели да разпределите сместа по равно и единият блат е по-малък.
Останалото мляко, шоколад и ванилия смесете в тенджера заедно с глюкозния сироп и маслото. Бъркайте на по-силен котлон, докато сместа се нагрее до 106°C.
След това снемете от котлона и започнете да разбивате с миксер на средна скорост за 2 минути.
Слепете блатовете с глазурата бързо върху поднос. Отгоре залейте с останалата глазура. Оставете шоколадовата торта да се охлади напълно преди сервиране.
Коментари