Меки сладки с тиква

Меки сладки с тиква
Снимка: Илиана Първанова
4 / 14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
25
"Раздаваме любов с тези меки тиквени сладки"

Необходими Продукти

  • Пълнеж
  • тиква - 1 ч.ч. нарязана на ситно
  • круши - 1/2 ч.ч. по желание (зимни)
  • орехи - 1/3 ч.ч.
  • кафява захар -   3 с.л. кристална
  • канела - 1 щипка
  • вода - около 1/3 ч.ч.
  • Тесто
  • яйце - 1 бр.
  • кафява захар - 1/2 ч.ч. кристална
  • шарлан - 1/3 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • сода бикарбонат -   1 ч.л. равна
  • канела - 1 щипка
  • пълнозърнесто брашно - около 1 и 2/3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме обелената тиква на много ситни кубченца.

В тенджерка с малко вода я сваряваме, като малко преди да е готова, добавяме към нея зимните круши, също нарязани на ситно. Те са по желание, тъй като сладките с тиква са си чудесни и само с тиква.

Като омекнат плодовете - ги намачкваме (не много фино, хубаво е да има парченца) с ръчен пасатор.

След това подслаждаме с кафявата кристална захар. Като поври още малко и се сгъсти, изключваме котлона и сипваме орехите и канелата. Разбъркваме и оставяме да изстине.

В дълбок съд, удобен за замесване на тесто, разбъркваме с телена бъркалка едно яйце, към него добавяме кафява захар и ги оставяме за няколко минути, докато се разтвори кристалната захар.

След това прибавяме и останалите съставки: шарлан, сода, канела, ванилия и разбърквайки, постепенно сипваме пълнозърнестото брашно. Замесваме стегнато тесто за меки сладки.

Върху плот или маса, постлана с найлон (или мушама), за да не се залепва, разточваме тестото - средно тънко (около 5 мм) и с формичка отрязваме сърчица (по възможност да са с големина около 5-6 см).

Поставяме малко от пълнежа (половин лъжичка) върху едно сърце по средата и захлупваме с второ. Прилепяме краищата и притискаме с върха на пръстите, за да се залепят плътно.

Подреждаме ги на разстояние в намазнена с шарлан тава и ги печем на 180 градуса за около 15-18 минутки, като ги проверяваме от време на време и някъде на 10-та минута, ако са придобили по кафеникав цвят от долната страна - превключваме фурната, да пече само отгоре.

Отличителен знак, че са готови, е като разчупим сладката, да е леко рохкава. За да са мекички сладките с пълнеж, ги затваряме в кутия или плик, след като ги извадим от фурната.

Не е добре да чакаме да променят цялостно цвета си или да ги препичаме, защото те след това се втвърдяват, докато изстиват.

Вълшебни меки сладки с пълнеж от тиква и орехи!

Излъчват уют и обич!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: