Начин на приготвяне
От посочените продукти се получават около 100 бр. малки пурички с общо тегло около 2 кг. Прибрани добре, тези сладки издържат до няколко седмици.
Имайте това предвид и ако желаете, намалете наполовина или на четвърт нужните продукти.
Започваме, като в киселото мляко добавим содата с ванилийките и изчакаме сместа да започне да образува балончета - да шупне.
Свинската мас задължително трябва да бъде мека, на стайна температура, но не и разтопена и течна. Смесете маста с олиото и прибавете към киселото мляко. Разбъркайте добре.
Брашното се пресява и се започва постепенно (лъжица по лъжица) да се добавя към започнатата смес.
Получава се тесто, което не трябва да залепва по пръстите. Ако то е такова, добавете още брашно.
Разделете тестото за вкусните сладки на 6 равни части. Отделете тази, с която ще работите първо, а останалите приберете в купа и покрийте с кърпа.
Набрашнете си масата и точилката и разточете тестото на лист в размери около педя-педя и половина.
В долния край намажете обилно със сладкото.
Навийте нагоре листа и отрежете с нож 1 пръст, след като сте минали плънката.
Притеснете добре, за да не се разтвори, докато се пече. Полученото руло разрежете на няколко (5-6 бр.) малки пурички.
Довършете по същия начин и останалия лист, а след това и останалите топки от тестото.
Пуричките с мармалад се пекат на 180 градуса за около 15- 17 минути.
Щом са готови, меките сладки с мармалад се поръсват с пудра захар.
Коментари