Пълнено цяло агне

Пълнено цяло агне
Снимка: станимира караджова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
360 мин.
Порции
40
"Предлагаме ви рецепта за пълнено цяло агне - в случай че ще ви е за първи път"

Необходими Продукти

  • агне - 1 бр. (около 15 кг)
  • олио - 900 мл
  • ориз - 1 кг
  • зелен лук - 4 връзки
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 пакет
  • джоджен - 3 връзки
  • девесил - 2 връзки
  • агнешки комплект - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнето се почиства и се посолява отвътре.

Агнешкият комплект за плънката за пълненото агне се измива много добре и се сварява в подсолена вода за около 40 мин, бульонът се запазва, а агнешките дреболии се нарязват на ситно.

В 700 мл от олиото се запържва ситно нарязаният зелен лук, прибавя се предварително измитият ориз и се пържи, докато стане прозрачен.

Прибавят се червеният пипер, черният пипер и бульонът в съотношение 1:1, ориз-бульон.

Щом оризът поеме водата, се добавят сварените дреболии и зелените подправки, всичко се разбърква.

Пълни се коремната кухина на агнето, след което се зашива.

Останалото олио се смесва със сол и червен пипер и с тази смес се натрива добре агнето отвън.

Слага се на шиш и чевермето се върти около 4 часа, като периодично се впръсква с вода или лой.

Докато се върти пълненото цяло агне чевермето, трябва да е на височина 40 см от жарта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Чудно изглежда. Браво
21.02.2020 21:31
1
Покажи всички подкоментари