Начин на приготвяне
Агнето се почиства и се посолява отвътре.
Агнешкият комплект за плънката за пълненото агне се измива много добре и се сварява в подсолена вода за около 40 мин, бульонът се запазва, а агнешките дреболии се нарязват на ситно.
В 700 мл от олиото се запържва ситно нарязаният зелен лук, прибавя се предварително измитият ориз и се пържи, докато стане прозрачен.
Прибавят се червеният пипер, черният пипер и бульонът в съотношение 1:1, ориз-бульон.
Щом оризът поеме водата, се добавят сварените дреболии и зелените подправки, всичко се разбърква.
Пълни се коремната кухина на агнето, след което се зашива.
Останалото олио се смесва със сол и червен пипер и с тази смес се натрива добре агнето отвън.
Слага се на шиш и чевермето се върти около 4 часа, като периодично се впръсква с вода или лой.
Докато се върти пълненото цяло агне чевермето, трябва да е на височина 40 см от жарта.
Коментари