Цяло печено агне в пещ

Miss TastyMiss Tasty
Иноватор
261657231181
Цяло печено агне в пещ
Снимка: Анонимен
1 / 2
17/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
360 мин.
Общо
480 мин.
Порции
25
"Няма повод, за който това цяло печено агне не е подходящо"

Необходими Продукти

  • агнешки дреболии - 1 кг без черен дроб
  • агне - около 12 - 13 кг
  • ориз - 1/2 кг Балдо
  • черен пипер - сух, на вкус
  • червен пипер - сух, на вкус
  • джоджен - сух, на вкус
  • кимион - сух, на вкус
  • розмарин - сух, на вкус
  • зелен лук - 3 - 4 връзки
  • боб - 1 кг
  • гъби - 1/2 кг
  • олио
  • вода
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвените агнешки дреболии, без агнешки черен дроб, се сваряват в леко подсолена водичка до готовност (в тенджера под налягане - за около 35-40 минути, в обикновена – по-дълго).

След това водата се отцежда и след като поизстине достатъчно, така че да не се изгорите при докосване, дреболията се нарязва на ситно.

Гъбите се измиват внимателно и нарязват на тънки филийки.

Зеленият лук се почиства, измива внимателно, и нарязва на ситно.

Оризът се измива два пъти.

В тенджера се загрява олио и се запържва лукът, след това към него се прибавят измитите и нарязани гъби и след като се задушат, се добавя и оризът. Овкусява се с подправките.

Агнето (ярето) се слага в тавата, в която ще се пече, и с малко сол и червен пипер се намазва отгоре. След това внимателно се напълва с плънката от ориз и дреболийки.

След което с дебела игла и конец се зашива коремчето на агнето (ярето). Ако от оризът остане, се слага в станиол, който се завива и се пече заедно с агнето в същата тава.

В тавата се изсипва червен боб. Той поема част от мазнината, която агнешкото месо си пуска, и се овкусява много приятно от нея. Не е нужно бобът да е сварен предварително.

Налива се в тавата около 2 литра вода.

Покрива се с алуминиево фолио.

Пече се за около 4-5 часа в пещта, но ако агнето (ярето) е по-голямо, ще има нужда и от още печене.

Това цяло печено агнешко в пещ е подходящо и типично се приготвя за Гергьовден или Великден, а защо не и на двата празника!

Подходящо е и за празници като Свето кръщение, сватба, годеж, рожден ден, юбилей, годишнини, където се събират повече гости.

Това печено агнешко добре си подхожда с класическа великденска салата с маруля, пресен лук, краставици, репички и варено яйце.

Добре подхожда червено вино на така приготвеното цяло печено агне в пещ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: