Начин на приготвяне
Загрейте около 2 л вода. Когато водата кипне, добавете 1 с.л. олио, 1 с.л. сол и сложете макароните /тръбички/.
Сварете макароните до пълна готовност.
Отцедете готовите макарони от горещата вода и ги залейте със студена, след което ги отцедете напълно.
Обелете лука и го запържете в малко олио.
Добавете каймата, предварително размита в малко вода. Запържете до готовност на каймата.
Добавете доматеното пюре, гответе още 2-3 минутки и свалете от огъня.
В друг тиган загрейте маслото, добавете брашното и го запържете.
Добавете прясното мляко на тънка струйка при непрекъснато бъркане.
След като сосът Бешамел се сгъсти, прибавете готварската сметана, разбъркайте и свалете от огъня.
Овкусете със сол и черен пипер.
На дъното на тава за печене сложете един пласт макарони. Върху тях разстелете сместа с каймата. Сложете втори пласт макарони и полейте с белия сос.
Запечете макароните с кайма в загрята фурна за около 30 минути до златист загар.
Солените макарони на фурна са много вкусни.
Солените макарони на фурна с кайма и бешамел са подходящи за вечеря.
Добър апетит!