Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Макарони на Фурна»Солени макарони на фурна с кайма и бешамел

Солени макарони на фурна с кайма и бешамел

Солени макарони на фурна с кайма и бешамел
Снимка: Веселина Константинова
2 / 4
24/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"За сладките знаем, но и солените макарони на фурна са си удоволствие за сетивата, особено приготвени по този начин"

Необходими Продукти

  • макарони - 400 г
  • кайма - 300 г
  • краве масло - 100 г
  • сметана - 200 мл готварска
  • сол
  • брашно - 3 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • лук - 1 глава средна
  • олио - 4 с.л.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте около 2 л вода. Когато водата кипне, добавете 1 с.л. олио, 1 с.л. сол и сложете макароните /тръбички/.

Сварете макароните до пълна готовност.

Отцедете готовите макарони от горещата вода и ги залейте със студена, след което ги отцедете напълно.

Обелете лука и го запържете в малко олио.

Добавете каймата, предварително размита в малко вода. Запържете до готовност на каймата.

Добавете доматеното пюре, гответе още 2-3 минутки и свалете от огъня.

В друг тиган загрейте маслото, добавете брашното и го запържете.

Добавете прясното мляко на тънка струйка при непрекъснато бъркане.

След като сосът Бешамел се сгъсти, прибавете готварската сметана, разбъркайте и свалете от огъня.

Овкусете със сол и черен пипер.

На дъното на тава за печене сложете един пласт макарони. Върху тях разстелете сместа с каймата. Сложете втори пласт макарони и полейте с белия сос.

Запечете макароните с кайма в загрята фурна за около 30 минути до златист загар.

Солените макарони на фурна са много вкусни.

Солените макарони на фурна с кайма и бешамел са подходящи за вечеря.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: