Бекон с шкембе

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114129
Бекон с шкембе1 / 3
24/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Мъжът ви просто ще замълчи при вида на това вкусно мезенце - бекон с шкембе, ако добавите и студена биричка, равни няма да имате"

Необходими Продукти

  • шкембе - 500 г телешко, свинско /сварено/
  • бекон - 300 - 400 г /вакуумирана опаковка/
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 140 - 150 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обикновено приготвям това вкусно бирено мезе за гледане на състезания по ски алпийски дисциплини или важни футболни мачове, защото калоричността му добре усвоява дъъългото пиене на бира или друг алкохол.

Когато купувам шкембе за чорба, взимам с 500 г повече.

Сварявам всичко заедно, а после отделям във фризера количеството за специална употреба.

Шкембето се измива и сварява в тенджера под налягане за час, час и половина. Изважда се, да се охлади, и се нарязва дребно.

Беконът се подготвя, нарязан на ленти.

Маслото се нарязва на кубчета.

В дълбок съд, най-добре уок тиган, се затопля олиото. Слагат се парчетата шкембе и се премятат с тигана - бъркат се.

След 5-6 минути се прибавя беконът и се пържи още 5-6 минути.

Шкембето в масло се поръсва с червения пипер, разбърква се веднъж и се добавят бучките масло.

Изчаква се маслото да се стопи и се дърпа веднага от котлона, за да стои ястието свежо.

Беконът с шкембе се сервира на малки топли дози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: