Начин на приготвяне
Предлагам ви една изпитана рецепта, вкусна и много лесна тортичка. Рецепта на торта с бутер тесто, вкусна и сочна като торта Наполеон и ябълков пай.
Приготвих крема с френски сорт ябълки Шарден, които са много ароматни и сочни. Свежият им сладко-кисел вкус ги нарежда сред най-предпочитаните сортове за свежа консумация, а наситеният аромат ги прави подходящи за приготвянето на различни сладкиши. Също така добре може да се получи и със Златна превъзходна, с която е кръстоска сортът.
Реших да ви спестя направата на тестото и да ползвам готово бутер тесто. Така спестявам време, което по никакъв начин не променя прекрасния вкус на сладкиша. Реших да има форма на торта, като го изпекох във форма за торта с падащо дъно.
При този сладкиш започваме с ябълковия крем.
Извадете бутер тестото (важно е качеството да е добро) от фризера и оставете да се отпусне на стайна температура докато приготвяте крема.
Тестото ще бъде напълно готово за работа, не се притеснявайте.
Обелете ябълките и нарежете на кубчета.
Сложете в тенджера с останалите съставки и гответе до омекване на ябълките 5-6 мин. Ако искате, можете да добавите и стафиди към ябълките.
Когато ябълките омекнат, без да се разкашкват, ги дръпнете от котлона.
Разбъркайте в купичка нишестето (ванилов пудинг) с портокаловия сок и добавете към омекналите ябълки. Намалете котлона и разбъркайте внимателно докато се сгъсти леко сместа за около 2-3 мин. Махнете крема от котлона и добавете бадемите.
Оставете ябълковия крем да изстине.
Подготовка за оформяне на тестото: Намажете основата на тава за печене с подвижно дъно. Изрежете кръг с размерите на формата, като използвате дъното на формата за печене за измерване и изрязване.
След това изрежете лента от тесто и поставете по ръба на формата.
Разпределете ябълковия крем върху тестото във формата 20х22 см. Има два варианта, като единият е да затворите сладкиша с още един кръг от тестото и да го надупчите с вилица.
Като се изпече да залеете още топлия ябълков сладкиш с глазура от пудра захар, вода и лимонова есенция, накрая да поръсите с бадеми. Тогава количество тесто е 300 до 350 грама.
Другият е да го оставите открит и да поръсите с бадемите и да изпечете. Както направих аз, като по-лек вариант. Накрая само пудра захар като завършек.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Препоръчвам да го печете рано сутрин, следобед или вечер и да хапвате на следващия ден. Сладкишът може успешно да се замрази, когато е изпечен.
Надявам се да се насладите на печенето и хапването на тази много вкусна и ароматна бадемова тортичка.
Бадемовата торта Шарден с ябълков крем и бутер тесто е готова.