Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бадемова торта»Бадемова торта Шарден с ябълков крем и бутер тесто

Бадемова торта Шарден с ябълков крем и бутер тесто

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Бадемова торта Шарден с ябълков крем и бутер тесто
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6-8
"Изумително вкусна бадемова торта, която бихме приготвяли за всеки празник"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 250 - 300 г
  • ябълки - 4 - 5 бр.
  • ванилова захар - 1 пакет
  • масло - 50 г
  • захар - 70 г (мед или друг подсладител)
  • портокалов сок - 100/120 мл Или ябълков сок
  • ром - 1 - 2 с.л. или коняк
  • лимонова кора
  • пудинг ванилия - 1 - 2 ч.л.
  • за покриване на сладкиша
  • бадеми - 4 с.л. печени (на люспи)
  • масло - 2 с.л.
  • мед - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви една изпитана рецепта, вкусна и много лесна тортичка. Рецепта на торта с бутер тесто, вкусна и сочна като торта Наполеон и ябълков пай.

Приготвих крема с френски сорт ябълки Шарден, които са много ароматни и сочни. Свежият им сладко-кисел вкус ги нарежда сред най-предпочитаните сортове за свежа консумация, а наситеният аромат ги прави подходящи за приготвянето на различни сладкиши. Също така добре може да се получи и със Златна превъзходна, с която е кръстоска сортът.

Реших да ви спестя направата на тестото и да ползвам готово бутер тесто. Така спестявам време, което по никакъв начин не променя прекрасния вкус на сладкиша. Реших да има форма на торта, като го изпекох във форма за торта с падащо дъно.

При този сладкиш започваме с ябълковия крем.

Извадете бутер тестото (важно е качеството да е добро) от фризера и оставете да се отпусне на стайна температура докато приготвяте крема.

Тестото ще бъде напълно готово за работа, не се притеснявайте.

Обелете ябълките и нарежете на кубчета.

Сложете в тенджера с останалите съставки и гответе до омекване на ябълките 5-6 мин. Ако искате, можете да добавите и стафиди към ябълките.

Когато ябълките омекнат, без да се разкашкват, ги дръпнете от котлона.

Разбъркайте в купичка нишестето (ванилов пудинг) с портокаловия сок и добавете към омекналите ябълки. Намалете котлона и разбъркайте внимателно докато се сгъсти леко сместа за около 2-3 мин. Махнете крема от котлона и добавете бадемите.

Оставете ябълковия крем да изстине.

Подготовка за оформяне на тестото: Намажете основата на тава за печене с подвижно дъно. Изрежете кръг с размерите на формата, като използвате дъното на формата за печене за измерване и изрязване.

След това изрежете лента от тесто и поставете по ръба на формата.

Разпределете ябълковия крем върху тестото във формата 20х22 см. Има два варианта, като единият е да затворите сладкиша с още един кръг от тестото и да го надупчите с вилица.

Като се изпече да залеете още топлия ябълков сладкиш с глазура от пудра захар, вода и лимонова есенция, накрая да поръсите с бадеми. Тогава количество тесто е 300 до 350 грама.

Другият е да го оставите открит и да поръсите с бадемите и да изпечете. Както направих аз, като по-лек вариант. Накрая само пудра захар като завършек.

Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

Препоръчвам да го печете рано сутрин, следобед или вечер и да хапвате на следващия ден. Сладкишът може успешно да се замрази, когато е изпечен.

Надявам се да се насладите на печенето и хапването на тази много вкусна и ароматна бадемова тортичка.

Бадемовата торта Шарден с ябълков крем и бутер тесто е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
58
41
30
20
10
Дай твоята оценка: