Начин на приготвяне
Бадемите се заливат с вряла вода и се оставят за 15 минути. Отцеждат се и всеки бадем се стиска между палеца и показалеца, за да се отдели ципата. Бадемите се запичат на сух тиган и се оставят да изстинат. След това се смилат на прах.
Яйцата се разбиват до пяна. Без да спира разбиването на яйцата, се добавя захарта. След една минута се добавя ликьорът. На части се добавят смлените бадеми, като сместа се разбърква много внимателно с движения отдолу нагоре.
Сместа се излива в тава, покрита с хартия за печене. Пече се 30 минути на 180 градуса. Ако започне да прегаря отгоре, се покрива с фолио. Вади се от фурната и се оставя да изстива във формата.
След като изстине, се вади и се разрязва така, че да се получат два блата. Приготвя се крем, като яйцата се разбиват със захарта на водна баня. Добавя се ванилията.
Маслото се оставя да се отпусне на стайна температура, разбива се до бяло и постепенно се добавят яйцата. След това в крема се добавя конякът.
Единият блат се намазва с крем, покрива се с втория, който се намазва с останалия крем и се поръсва с филирани бадеми. Оставя се за 2 часа в хладилника и се сервира.