Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Ретро хляб с пшенични трици

Ретро хляб с пшенични трици

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ретро хляб с пшенични трици
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Ретро хляб с пшенични трици - ще ви се услади, че пушек ще се вдига"

Необходими Продукти

  • брашно - 330 г + за доизмесване
  • пшеничени трици - 4 с.л.
  • вода - 200 мл.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 10 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, смесете го с триците и солта и направете кладенче в средата.

Сипете в него водата, предварително леко затоплена и в нея разбъркайте захарта и натрошената мая. Оставете за 10 минутки да шупне.

Замесете гладко и еластично тесто, като си добавяте брашно, ако е нужно, докато спре да ви лепне. Но оставете тестото за хляба по-меко и хидратирано, за да стане хлябът пухкав и мек.

Оформете на дълъг фитил и поставете в тава, покрита с хартия за печене или леко намазнена. Тъй като тестото е по-меко, за оформянето също може да намазните ръцете си. Добре е и тавичката да е продълговата, за да има хлябът ограничение и при втасването да не се разстила прекалено и да стане плосък.

Направете 2-3 надлъжни прореза, поръсете с брашно и оставете приготвеният селски хляб да втаса за 30-40 минути.

Печете на 180-190 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути или до леко златиста коричка.

Извадете готовия ретро хляб с пшенични трици от тавата и сложете да изстива върху решетка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: