Начин на приготвяне
В купа заливам овесените трици с водата - гореща, но не вряла, добавям меда и оставям да се накиснат за 25 минути.
Докато чакам си отмервам брашната и смилам лененото семе. Може и да се счука в хаванче, ако предпочитанието е да е по-едро.
Когато 25 мин. изтекат, включвам пекарната за 2 минути на програма ПЕЧЕНЕ. Изключвам и слагам маслото в контейнера на машината да се разтопи. Изсипвам накиснатите трици и всички останали продукти в реда, в който са написани, и включвам пекарната на програма ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ, като настройвам за 1 кг и средно препечена коричка.
Следя процеса на месене, тъй като независимо от определените грамажи, самият състав и начин на влагане на продуктите предполага, че е възможна корекция.
Тестото се получава по-мекичко от стандартното, но не бива да маже под бъркалките. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Или пък вода, но това е по-малко вероятно. Важно е да се следи, което си е валидно за всички рецепти.
След като програмата приключи изваждам хляба в хлебопекарна и охлаждам върху решетка поне 30 минути, но е желателно час.
По желание при сигнала може да се добавят различни предпочитани семена.
Пълнозърнестият хляб с овесени трици в хлебопекарна е готов.