Начин на приготвяне
Пресейте брашното, смесете го с триците и солта и направете кладенче в средата.
Сипете в него водата, предварително леко затоплена и в нея разбъркайте захарта и натрошената мая. Оставете за 10 минутки да шупне.
Замесете гладко и еластично тесто, като си добавяте брашно, ако е нужно, докато спре да ви лепне. Но оставете тестото за хляба по-меко и хидратирано, за да стане хлябът пухкав и мек.
Оформете на дълъг фитил и поставете в тава, покрита с хартия за печене или леко намазнена. Тъй като тестото е по-меко, за оформянето също може да намазните ръцете си. Добре е и тавичката да е продълговата, за да има хлябът ограничение и при втасването да не се разстила прекалено и да стане плосък.
Направете 2-3 надлъжни прореза, поръсете с брашно и оставете приготвеният селски хляб да втаса за 30-40 минути.
Печете на 180-190 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути или до леко златиста коричка.
Извадете готовия ретро хляб с пшенични трици от тавата и сложете да изстива върху решетка.
Добър апетит!