Каротинов хумус с тиква и моркови

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
754
3k
4k
858
2
12/03/2020
"Полезен картотинов хумус, който може да съчетаем с питка, хлебче или дори чипс "
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо210
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • нахут - 200 г сварен или от буркан
  • тиква - 1 ч.ч., нарязана на кубченца
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • сусамов тахан - 3 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • лимонов сок - 3 с.л. прясно изцеден
  • хималайска сол - ½ ч.л. равна, на вкус
  • черен пипер - 3 щипки
  • кимион - ½ ч.л. равна
  • кориандър - 1 щипка, пожелание
  • шарлан - 1 с.л.
  • маринатата - 3 - 5 с.л., на око, от нахута или вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много вкусен и полезен каротинов хумус, подходящ за топене с арабски питки или намазване на препечени филийки.

Предварително сваряваме на пара тиква, нарязана на кубченца – около 1 чаена чаша, и нарязани на кръгчета 1 – 2 бр. моркови.

В каната на мощен блендер или нутрибулет сипваме съставките:

Половин буркан нахут – около 200 г, сварените моркови и тиква, 1 скилидка чесън, 3 с.л. сусамов тахан и 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок.

Овкусяваме с половин чаена лъжичка фино смляна хималайска сол – на вкус, 1/2 кафена лъжичка смлян черен пипер, ½ равна ч.л. кимион, 1 с.л. шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло) и пожелание щипка смлян кориандър.

Накрая добавяме няколко супени лъжици от маринатата на нахута или вода, за да може блендерът да смели гладко и безпроблемно готовия хумус с тиква.

Включваме уреда и блендираме, докато получим желаната консистенция.

Бърз, вкусен и полезен каротинов хумус, подходящ за топене с арабски питки или чипс, както и за намазване на препечени филийки или домашен пълнозърнест хляб.

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар