Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хумус»Каротинов хумус с тиква и моркови

Каротинов хумус с тиква и моркови

Каротинов хумус с тиква и моркови
Снимка: Илиана Първанова
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
3
"Полезен картотинов хумус, който може да съчетаем с питка, хлебче или дори чипс"

Необходими Продукти

  • нахут - 200 г сварен или от буркан
  • тиква - 1 ч.ч., нарязана на кубченца
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • сусамов тахан - 3 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • лимонов сок - 3 с.л. прясно изцеден
  • хималайска сол - ½ ч.л. равна, на вкус
  • черен пипер - 3 щипки
  • кимион - ½ ч.л. равна
  • кориандър - 1 щипка, пожелание
  • шарлан - 1 с.л.
  • маринатата - 3 - 5 с.л., на око, от нахута или вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много вкусен и полезен каротинов хумус, подходящ за топене с арабски питки или намазване на препечени филийки.

Предварително сваряваме на пара тиква, нарязана на кубченца – около 1 чаена чаша, и нарязани на кръгчета 1 – 2 бр. моркови.

В каната на мощен блендер или нутрибулет сипваме съставките:

Половин буркан нахут – около 200 г, сварените моркови и тиква, 1 скилидка чесън, 3 с.л. сусамов тахан и 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок.

Овкусяваме с половин чаена лъжичка фино смляна хималайска сол – на вкус, 1/2 кафена лъжичка смлян черен пипер, ½ равна ч.л. кимион, 1 с.л. шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло) и пожелание щипка смлян кориандър.

Накрая добавяме няколко супени лъжици от маринатата на нахута или вода, за да може блендерът да смели гладко и безпроблемно готовия хумус с тиква.

Включваме уреда и блендираме, докато получим желаната консистенция.

Бърз, вкусен и полезен каротинов хумус, подходящ за топене с арабски питки или чипс, както и за намазване на препечени филийки или домашен пълнозърнест хляб.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: